Letiště Jihlava

Výcvik pro získání licence Pilot ultralehkých letadel

Podmínky pro zahájení výcviku ULL

Žák může být zařazen do výcviku v 15ti letech, průkaz pilota mu může být vydán v 16ti letech. U osob mladších 18 let se vyžaduje písemný souhlas obou rodičů nebo zákonných zástupců. Samostatné lety mohou být prováděny po dosažení věku 16ti let.

Podmínkou zahájení praktického výcviku je platné Osvědčení zdravotní způsobilosti 2. třídy.

Veškeré informace jsou k nalezení v předpisu UL3

Co budete potřebovat

Zdravotní prohlídka

Před zahájením výcviku je nutné si vyřídit u specializovaného leteckého lékaře Průkaz zdravotní způsobilosti 2.třídy. Přehled leteckých lékařů naleznete ZDE

Průkaz radiofonisty

 Než začnete praktický výcvik je potřeba si také vyřídit Omezený průkaz radiotelefonisty letecké pohyblivé služby – OFL . Je možné si ho vyřídit u Českého telekomunikačního úřadu.
K dispozici jsou i zkušební testy,které najdete na stránkách AEROWEBU

 

Samotný kurz se skládá z teoretické a praktické části

Obě tyto části jsou zakončené závěrečnou zkouškou

Teoretická část

Skládá ze 45 hodin intenzivní výuky leteckých předmětů jako jsou aerodynamika, mechanika letu,stavby a konstrukce SLZ (sportovní létající zařízení),postupy UL1, UL2, UL3 atd. Celkový rozsah výuky je uveden v předpisu UL3.

Praktická část

Před začátkem praktického výcviku je potřeba mít úspěšně ukončenou alespoň první část teoretického výcviku (21 hodin).Výukové lety se převážně létají během víkendů, po domluvě s Vaším instruktorem je možné lety provádět i v pracovních dnech.Praktický výcvik probíhá dle osnov uvedených v předpisu UL3. Minimální nálet pro získání pilotní licence je 20 hodin.Je potřeba si uvědomit, že předpisem definovaná osnova je absolutní minimum a proto je nutné počítat s dobou praktického výcviku v rozmezí 30 až 40 letových hodin.Samozřejmě záleží na šikovnosti a citu každého jednotlivce 🙂

Na čem budete výcvik létat 

V našem aeroklubu je k dispozici ultralehký letoun Samba XXL

Samba XXL je dvoumístný, jednomotorvý, dolnoplošník celokompozitové konstrukce. Trup je tvořen sendvičovou konstrukcí z uhlíkového kompozitu. Křídla jsou sendvičové konstrukce, přičemž pásnice nosníků křídel jsou z uhlíkového rowingu.Křídla jsou vybavená dvouštěrbinovými elektricky ovládanými klapkami se slotem.

Objem palivových nádrží: 2x 50l

Tříkolový podvozek s řízeným příďovým kolem. Hydraulicky bržděná hlavní kola.

Motor Rotax 912ULS

Záchranný systém Gallaxy

Samba je vybavena vlečným zařízením pro vlekání větroňů až do hmotnosti 650kg

Rozpětí: 10m

Délka: 6m

Výška: 2.2m

MTOW: 472.5kg se záchranným systémem

Maximální rychlost: 270km/h

Cestovní rychlost: 220km/h

Minimální rychlost: 65km/h

Previous slide
Next slide